Световните анализатори са единодушни, че има голяма опасност от нова война на

...
Световните анализатори са единодушни, че има голяма опасност от нова война на
Коментари Харесай

Сблъсъци в Косово. Вият сирени, бият камбани. Вучич обяви: Сърбия ще победи

Световните анализатори са единомислещи, че има огромна заплаха от нова война на Балканите напълно покрай България.

В Митровица, Северно Косово, започнаха въоръжени конфликти. Местните поданици са чули пукотевица. В града са включени сирени, а църквите бият камбани. В региона на конфликта бяха видяни голям брой коли на незабавна помощ, съобщана Jerusalem Post.

Изданието написа, че някои пътища в региона са затворени.

Междувременно сръбската медия медия B92 оповестява за напрежение и блокади на пунктовете " Бърняк " и " Ярине " на границата сред Сърбия и Косово. На терен са изпратени специфичните елементи, полицията и въоръжените сили на Косово (КФОР).

В северните региони на Косово, в които живеят най-вече сърби, са пуснати и сирени за въздушна паника, оповестява уеб сайтът Vecernje Novosti, представен от БГНЕС. Отбелязва се, че жителите са почнали да строят барикади в региона на Рударе, на автомагистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

" След 18:00 ч. в Косовска Митровица беше задействана въздушна паника... Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция, наоколо до административния пункт " Ярине " бяха разпределени доста бойци от звеното за бързо реагиране с автоматизирани оръжия, каски и бронежилетки ", оповестява изданието.

Освен това, съгласно известията в локални медии, към 200 албанци са се събрали покрай моста, водещ към северната страна. Там сърбите възнамеряват да тръгнат всеобщо към мястото, където се строят барикадите. 

Днес сръбският президент Александър Вучич разгласи в послание към жителите, че в среднощ на 1 август косовската полиция ще стартира интервенция в северната част на провинцията и ще блокира влизането на жители с персонални документи, издадени в Белград. Държавният глава прикани косовските албански управляващи да съблюдават мира и предизвести, че при положение на нападателни дейности против сърбите, " Сърбия ще победи ", написа Униан.

Причината за ескалацията на напрежението евентуално е, че държавното управление на Косово реши да разгласи сръбските персонални документи за невалидни на тяхна територия, считано от 1 август. На влизащите жители на Сърбия ще бъде обезпечаван " документ за влизане и излизане ".

В известието се показва, че с това решение Косово на своя територия анулира документите, издадени от сръбските управляващи. Това Прищина дефинира като реципрочна мярка по отношение на Белград.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР